GRIEKS PAASFEEST 2013
Home English  Deutsch  Nederlands

Tijdens deze vakantie maak je kennis met de Griekse paasgewoontes, de taal, cultuur, het eten, de muziek en natuurlijk de traditionele vieringen en Paasprocessies op Poros. Het is een mooie tijd om Griekenland te bezoeken en Pasen op Poros te vieren.Pasen in Griekenland is een unieke belevenis. Het valt meestal een week later dan het paasfeest in Nederland, zo ook in 2013. Pasen valt in Nederland op 31 maart en 1 april en in Griekenland wordt het op 5 en 6 mei gevierd. Ideaal om dit jaar de Pasen in Griekenland te vieren omdat deze samenvalt met de Nederlandse meivakantie!

De week voor Pasen, Megáli evdomáda (letterlijk vertaald: de grote week) is heel bijzonder en vol met tradities. Elke dag zijn er bijzonderheden en inspirerende vieringen in de kerk en iedereen is bezig om het paasfeest thuis voor te bereiden. Zaterdag is de finale: de laatste voorbereidingen op Pasen worden afgerond. Traditioneel decoreert iedereen zijn eigen paaskaars. 's Avonds gaan we naar de kerk waar de opstanding gevierd wordt. Dit unieke en prachtige moment is voelbaar het hoogtepunt van het Griekse jaar.

Eerste paasdag is een groot feest. Iedereen is buiten bezig met voorbereidingen om het paaslam aan het spit te rijgen. Met veel liefde, zorg en vooral geduld word het paaslam klaar gemaakt. Het grote paasdiner kan beginnen. Met lekker eten, muziek, dans, met andere woorden, de hele dag wordt Pasen gevierd. De prijzen voor 2013 vindt je in dit pdf-bestand (* onder voorbehoud van een mogelijke prijswijziging later dit jaar).

Tijdens deze paasvakantie maak je ook kennis met de Griekse taal. Een paar keer gaan we samen zitten en leren jullie het Griekse alfabet kennen. Natuurlijk leer je ook een paar typisch Griekse woorden die je direct kunnen gebruiken. Het benodigde lesmateriaal is in de prijs inbegrepen. Ook gaan we samen koken, het paasmenu voorbereiden en maken we ook de traditionele paaskoekjes, verven we de rode eieren en decoreren we onze paaskaarsen.