NAFPLION Home English  Deutsch  Nederlands

Nauplion, (spreek uit Nafplion) is tijdelijk de hoofdstad geweest vlak na de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog. Capodistrias, het eerste staatshoofd na de onafhankelijkheid werd hier in 1831 vermoord. Tegenwoordig is het een gewoon en gezellig plaatsje. Vanwege de nabijheid van antieke plekken Mycene, Tiryns, Argos en Epidaurus is het ook een belangrijk toeristisch centrum geworden. De marmeren wegbedekking in het centrum en de opvallend homogene architectuur maken van Nauplion veruit de elegantste stad van Griekenland.

Er kijkt een groot en majestueuze vesting uit over het plaatsje; de hooggelegen (229m) Venetiaans-Turkse vesting Palamidi (1711-1714). Men zegt dat de trap naar deze vesting 999 treden heeft; zo wordt een dagtip vanzelf een sportieve aangelegenheid. Verder wordt het stadsbeeld beheerst door de andere twee indrukwekkende gebouwen: het rotsachtige plateau Akronauplia (d.i. de akropolis van de antieke stad, en het versterkte Bourzi-eiland.

Sinds de Venetiaanse tijd is het centrale plein (Platía Syntágmatos) het centrum van het openbare leven. Dit mooi geplaveide plein is omgeven door talrijke cafés en eethuizen en ziet er nog net zo uit als in de 18e eeuw. De Turken hebben er toen enkele moskeeën bouwden, waarvan die aan de oostkant van het plein nu een bioscoop is geworden. In de moskee aan de zuidkant (ook wel Vouleftikó (raadzaal genaamd)) vergaderde in 1822 het eerste Griekse Parlement, en ook de rechtbank die Kolokotronis veroordeelde hield hier zitting. De meeste straatjes in de omgeving van het plein zijn smal en door trappen met elkaar verbonden. Verscheidene Turkse fonteinen, met Arabische opschriften, herinneren eraan dat Nauplion ooit een Turkse stad is geweest.