THEATER VAN EPIDAURUS Home English  Deutsch  Nederlands

Als er een plekje is dat je eigenlijk niet mag missen als je een cultuurliefhebber bent, dan is dat het openlucht theater in Epidaurus wel. Dit is het enige theater uit de Griekse oudheid dat nog steeds in gebruik is. In de zomermaanden is het zo populair dat er soms geen kaarten meer te krijgen zijn, en dat terwijl er plek is voor 16.000! mensen en je wel op de harde marmeren banken moet zitten. Het theater ligt prachtig tussen de bossen verscholen en is een toeristische trekpleister met jaarlijks vele bezoekers.

De akoestiek van het theater is ongekend goed. Men zegt dat als je een lucifer door midden breekt dit tot aan de randen bovenin het theater te horen is. Als je op de cirkel in het centrum van de arena gaat staan en dan een stuk tekst spreekt of zingt, dan voel je de vibraties in je lichaam van je eigen stemgeluid dat rondgaat in het theater.

Bij het theater is ook een museum met allerlei interessante stukken van beelden uit de klassieke oudheid. Daarnaast zijn er nog allerlei opgravingen rond het theater zelf. In de oudheid was hier niet alleen een theater maar ook een Asklepeion, een hospitaal (of eigenlijk een ‘healing’ tempel) zoals men dat toen kende. Men ging uit van de juiste balans tussen geest en lichaam, sommigen menen dat dit ook de reden is van de aanwezigheid van een theater naast een hospitaal. De romeinen hebben er later het spreekwoord ‘een gezonde geest in een gezond lichaam’ van gemaakt.