ATHENE Home English  Deutsch  Nederlands

Athene. De hoofdstad van Griekenland. De stad van de Akropolis, maar ook de stad van de Olympische Spelen van 2004. Er wonen ongeveer 4 miljoen mensen, dat is best veel als je bedenkt dat Griekenland niet veel meer dan 10 miljoen inwoners telt. Athene heeft een oud klassiek centrum dat aan de voet van de Acropolis ligt. Dit is zeker de moeite van een bezoek waard. Het echte centrum van de hoofdstad is het Omonia plein, vanuit de lucht kun je goed zien dat alle centrale wegen naar dit plein leiden. Een ander bekend plein heet Syntagma, daar is het parlement gevestigd en om die reden is het waarschijnlijk een populiare plek voor manifestaties en demonstraties. Daar in de buurt liggen ook de koningstuinen, een aanrader voor wie wat rust en groen zoekt in de hectiek van de grote stad.

Ben je in Athene dan kun je eigenlijk niet om een bezoek van de Akropolis heen. Dit oude heilige centrum van de Griekse hoofdstad heeft meer dan 2 millenia overleeft en torent majestueus en indrukwekkend boven Athene uit. Het museum bij de Akropolis is een aantal jaren geleden opnieuw gebouwd en ademt tegenwoordig een nieuwe frisse en moderne sfeer uit (http://www.theacropolismuseum.gr). Zeker ook een bezoekje waard.

Andere bekende musea zijn o.a.: Het Goulandris Museum of Cycladic Art, Het Benaki Islamic Art Museum of Athens, Het Archaeological Museum of Athens, Het Benaki Museum, Museum of the City of Athens en het National Archaeological Museum of Athens. Voor een overzicht van alle museums kun je terecht op (http://www.athens-today.com. Athene is overigens ook een leuke stad om te shoppen. Er zijn grote malls (www.themallathens.gr) maar ook sjieke boetieks in Kolonaki en niet te vergeten de bekende vlooienmarkt van Monasteraki vlakbij de Akropolis.